DomůAktualitySetkání členských organizací Accountancy Europe

Setkání členských organizací Accountancy Europe

Ve dnech 11. a 12. června 2024 proběhlo v Bruselu v sídle Accountancy Europe (AE) každoroční setkání členských organizací. Komoru auditorů ČR zastupovali první viceprezident Milan Bláha a ředitel Martin Dvořák. Delegáty členských organizací přivítal na neformální večeři prezident AE Mark Vaessen a ředitel AE Olivier Boutellis-Taft. Úvodní přivítání zakončil významný host – nový ředitel IFAC Lee White, který vyjádřil nadšení nad kooperací obou organizací. Po zbytek večera probíhaly neformální rozhovory, které zejména protínaly aktuální diskuse nad problematikou ESG výkaznictví a jeho ověřování.

Druhý den bylo na pořadu dne formální jednání členské schůze. Po úvodním projevu prezidenta AE Marka Vaessena byly diskutovány výsledky právě proběhlých voleb do Evropského parlamentu a zejména možné dopady v oblasti potenciální změny politického směřování EU (zejména v oblasti tzv. Green Deal).

V další části programu byl prezentován aktuální stav transpozičního procesu směrnice CSRD. Na to navázali řečníci s tématem správy a řízení ESG (ESG Governance) a nastínili, co znamená přechod k udržitelnosti pro společnosti a jaká je role účetní či auditorské profese v tomto ohledu.

V odpolední části se pokračovalo v diskusi o tématu udržitelnosti u malých a středních podniků a dále o návrhu prvních příruček či vodítek k implementaci standardů udržitelnosti ze strany EFRAG. Poslední příspěvek se týkal správy a řízení samotné AE. Byla představena výroční zpráva AE za rok 2023 a finanční plán na rok 2025. Představitelé AE zmiňovali permanentní úsilí nad rozšiřováním členské základny.

O Accountancy Europe

Komora auditorů je řádným členem AE (dříve FEE) od roku 2002. AE poskytuje svým členským organizacím informační a metodickou podporu, monitoruje vývoj auditorské profese v jednotlivých zemích a zprostředkovává výměnu informací o konkrétních odborných tématech. AE usiluje o aktivní dialog s Evropskou komisí a řadou dalších evropských institucí. Vysvětluje důležitost auditorské profese nejen pro úspěšné fungování kapitálových trhů, ale vyzdvihuje auditorskou profesi jako důležitý prvek kontroly čerpání evropských dotací.

Autor