DomůÚvodníkSnažíme se reagovat na nové podněty

Snažíme se reagovat na nové podněty

Je říjen 2024 a výbor pro malé a střední auditorské praxe se v současném složení nachází takřka v poločase svého funkčního období. To je ten správný čas, kdy se náš výbor může ohlédnout za tím, co bylo pro malé a střední auditorské praxe uděláno a co může být uděláno v čase zbývajícím, tj.  do sněmu, který by se měl konat na podzim roku 2026.

Nebylo toho málo. Výbor byl především aktivní ve spolupráci s výborem pro KPV, a to především v oblasti ISQM 1, neboť od samého počátku jsme všichni pociťovali určitý dluh komory v implementaci tohoto standardu.

Druhou aktivitou, ve které náš výbor spolupracoval s výborem pro KPV, bylo nastartování nové tradice dvoudenních výjezdních školení. To první se konalo v loňském roce a další se bude konat na konci listopadu tohoto roku v příjemném prostředí hotelu Dvořák v Táboře.

Motivací pro tyto dvoudenní semináře byla především potřeba reagovat rychle na očekávání malých a středních auditorských praxí na metodické změny v oblasti auditu i účetnictví, které mohou být bezprostředně po školení využity v začínající auditorské sezoně.

Také letošní školení nebude výjimkou. Kromě aktuálního vývoje legislativy bude reagovat na nový ISA 600 a především na dlouho očekávaný ISA pro LCE, tedy Mezinárodní auditorský standard pro audity účetních závěrek méně složitých účetních jednotek. Listopadový seminář by měl být příležitostí pro první představení tohoto standardu. Předpokládáme, že další podrobnější školení zaměřené na tento standard bude následovat v průběhu roku 2025.

Třetí oblastí, ve které náš výbor spolupracuje s výborem pro KPV, je školení zaměřené na využití excelu při auditu. Pokud se nemýlím, je toto školení již obsazeno a proto věřím, že další auditoři budou mít příležitost se ho účastnit v průběhu roku 2025.

Výbor se ve své práci snaží reagovat na nové podněty, a to především komunikací s auditory na pravidelných setkáních s volenými orgány. Potřeba nových podnětů byla také motivem pro dotazníkové šetření zaměřené na očekávání malých a středních auditorských praxí ze strany Komory auditorů. V současné době jsou závěry tohoto šetření zpracovávány, nicméně lze již předběžně říci, že hlavním očekáváním je metodická podpora v auditorských postupech a technikách, kde především malé a střední auditorské praxe mohou být pozadu za svými „většími“ kolegy.

O výsledcích dotazníkového šetření bude v říjnu diskutovat výkonný výbor a věřím, že konkrétnější závěry budou brzo dostupné všem auditorům. Tyto výsledky by rozhodně neměly zapadnout prachem a členové našeho výboru jsou připraveni se jimi inspirovat pro svou práci právě ve druhém poločase své činnosti.

V každém případě bych chtěl jménem celého výboru poděkovat všem, kteří se tohoto šetření zúčastnili. Jsem přesvědčen, že se nám podaří tyto podněty proměnit v praktické činy, které malým a středním auditorským praxím pomohou v dalším auditorském životě. Držte nám všichni palce!

Autor